احساس درد هنگام بلند شدن از روی مبل یا صدای غضروف ها هنگام بالا رفتن از پله ها ممکن است برایتان آشنا باشد. بسیاری از ما در زندگی روزمره خود از زانودرد رنج می بریم و از این احساس درد زیاد متعجب می شویم. درحالی که زانوی انسان تاریخچه تکاملی پیچیده ای دارد و تحقیقات جدید نشان می‌دهد که تا چه اندازه درباره آن نا آگاهی وجود دارد و چرا ما انسان ها زانوهای بهتری تکامل نداده ایم؟

زانو دستخوش تغییرات زیادی در اندازه و شکل خود شده است که در طی این تغییرات از زمان انسان های اولیه تا اکنون ما (هوموساپین ها) را از خویشاوندان ژنتیکی منقرض شده مان، مانند هومو ارکتوس و هومو نئاندرتالنسیس (نئاندرتال ها) متمایز    می کند.

عملکرد انتخاب طبیعی و جهش های ژنتیکی  باعث شکل گیری آناتومی زانو شده تا به ما کمک کند به طور مؤثرتر و طولانی‌تر از خویشاوندان خود روی دو پا راه برویم.

بسیاری از مشکلات زانو که امروزه با آن روبرو هستیم، مشکلات جدیدی هستند که اجداد ما تجربه نکرده اند. به عنوان مثال، در سال 2017، تحقیقات نشان داد که سبک زندگی بی تحرک در دنیای فراصنعتی باعث 2 برابر شدن میزان ابتلا به استئوآرتریت زانو، شده است.

هنگامی که محققان بقایای انسان هایی که در 6000 سال پیش زندگی می کردند، مورد مطالعه قرار دادند، متوجه شدند که مشکلی مثل آرتروز زانو احتمالاً در آن زمان اصلاً وجود نداشته است درحالی که  طبق تحقیقات امروزه در بریتانیا، بیش از یک سوم افراد بالای 45 سال ، به دنبال درمان آرتروز زانو هستند.

تکامل زانوی انسان

عضلات، مفاصل و غضروف نسبتاً ضعیف‌تر احتمالاً نتیجه حرکت بسیار کمتر انسان‌ها نسبت به گذشته است – نشستن در یک دفتر یا دویدن روی تردمیل در بیشتر موارد عضله کمتری نسبت به شکار گوزن می‌سازد. برای تکامل زانوهای بدون آرتروز، افراد کم تحرک با زانوهای “خوب” باید فرزندان بیشتری نسبت به افراد کم تحرک با زانوهای “بد” برای چندین نسل داشته باشند.

زانوهای شما برای سبک زندگی متفاوتی تکامل یافته اند

زانو قطعه پیچیده بیولوژیکی است که دانشمندان به طور کامل آن را درک نمی کنند.
استخوان‌های سزاموئید، استخوان‌های کوچکی هستند که درون بافت‌هایی مانند رباط ها جای می‌گیرند.این استخوان‌ها در ساختار اسکلت برخی حیوانات وجود دارند اما در بعضی دیگر از حیوانات همان گونه وجود ندارد. به عبارت دیگر، بعضی حیوانات ممکن است این استخوان‌ها را داشته باشند در حالی که برخی دیگر از همان نوع، آن‌ها را ندارند.

یک مثال خاص برای این وضعیت، استخوان لترال فابلا است که در پشت زانوی انسان قرار دارد. مطالعات نشان داده‌اند که حدود ۳۷٪ از افراد این استخوان را دارند، در حالی که بقیه آن را ندارند.

علیرغم صدها سال تحقیق، اطلاعات کمی در مورد تکامل سزاموئید و اینکه چرا آنها در برخی گونه ها وجود دارند و در برخی دیگر وجود ندارند، درک نشده است.

تحقیقات جدید نشان داده است که دو مورد از این استخوان‌ها( استخوان‌های میانی و جانبی) که در پشت زانو قرار دارند، می‌توانستند به انسان‌های اولیه کمک کنند که راست راه بروند.

استخوان فبلا

این تحقیق یک بررسی جامع بود که به بررسی سه استخوان سزاموئید در ۹۳ گونه مختلف از پستانداران پرداخت، از جمله انسان‌ها و اجدادشان. نتایج نشان داد که در انسان‌ها یک نوع خاص تکامل برای این استخوان‌ها وجود دارد که ممکن است از زمانی که هومینوئیدها (شامل انسان‌ها و گونه های نزدیک به انسان مثل شامپانزه ها) ظاهر شدند، شروع شده باشد.

دانشمندان فکر می کنند که وجود استخوان فابلا ، ممکن است به انسان های اولیه کمک کرده باشد تا از راه رفتن روی چهار دست و پا به دو پا روی بیاورند. جالب اینجاست که امروزه این استخوان با نرخ بالاتر آرتروز نیز مرتبط است. افرادی که آن را دارند دو برابر بیشتر در معرض ابتلا به این عارضه هستند.

زانودرد

این موضوع زمانی پیچیده‌تر می‌شود که متوجه شویم، برخلاف دندان‌ها، زانوها «پلاستیکی» هستند، به این معنی که بسته به عواملی مانند تغذیه و نحوه استفاده تغییر می‌کنند. از طرف دیگر دندان ها (پس از رشد) سازگار نیستند و به سادگی آسیب   می بینند. به همین دلیل است که با افزایش سن، ورزش کردن برای قوی نگه داشتن استخوان ها بسیار مهم است.

زانوها در پاسخ به استفاده یا عدم استفاده از آنها تغییر می کنند. به عنوان مثال، فرضیه اصلی در مورد اینکه چرا وجود فابلا در زانو شایع تر می شود افزایش جهانی غذاست که باعث بلندتر شدن قد و بیشتر شدن وزن انسان می شود. با برخی تغییرات در سراسر جهان وجود فابلا در اسکلت انسان در حدود 100 سال گذشته سه برابر شده است.

ما می دانیم که فرآیند تکامل زانو در انسان ساده نبوده است. همچنین می دانیم به گونه ای زندگی می کنیم که بدن ما به خوبی با آن سازگار نیست و احتمالاً تغییرات سبک زندگی مقصر مشکلات زانو است که با گذشت زمان شدیدتر شده است. زانو برای سنی که در آن قرار داریم تکامل نیافته است و استخوانی که در وهله اول به ما کمک کرده راه برویم ممکن است بخشی از دلیل بروز این مشکلات باشد.بنابراین، هنگامی که پایتان روی تردمیل پیچ می خورد یا وقتی می نشینید احساس درد می کنید، به فکر آن باشید زیرا تکامل زانو آنقدرها هم که به نظر می رسد ساده نیست.

منبع:

https://theconversation.com